Ledarskapets essens enligt Anette Norberg

Anette Norberg, en av Sveriges främsta idrottsprofiler, har inte bara erövrat framgångar på curlingbanan, utan också format en djup förståelse för ledarskap som sträcker sig långt utanför idrottens värld. I en tid där ledarskapets nyanser blir allt mer avgörande, både i idrott och näringsliv, har Norberg ett tydligt budskap: Ledarskap handlar om att få individer och grupper att växa.

Det finns en grundläggande likhet mellan att leda ett curlinglag och att leda ett team i näringslivet. Oavsett arena är kärnan densamma – att skapa en miljö där varje individ ges möjligheten att utvecklas. ”Min grundläggande syn på ledarskap är att få individer och grupper att växa”, säger Norberg, och hon poängterar att detta gäller både på och utanför idrottsplanen. En ledare, menar hon, måste vara både mentor och vägledare, någon som skapar utrymme för andra att blomstra.

För den som funderar på att ta steget in i en ledarroll, särskilt inom idrotten, har Norberg ett viktigt råd: ”Ta reda på vilket stöd du kan få inom föreningen och av RF SISU, be gärna om en mentor åtminstone den första tiden.” Att ha någon att luta sig mot, särskilt i början, är avgörande för att navigera de många utmaningar som en ledarroll innebär.

Norbergs ledarskapsstil har utvecklats genom åren, formad av de utmaningar hon ställts inför både som tränare och i näringslivet. ”Det har varit en kontinuerlig utveckling,” berättar hon, och tillägger att tryggheten i ledarrollen har vuxit fram genom erfarenhet. Att hantera olika situationer och att gång på gång hitta lösningar på problem har varit centralt för hennes ledarskapsresa.

Det mest meningsfulla med att vara ledare, enligt Norberg, är att få se andra nå sina mål. ”Det som är mest givande är att man har möjligheten att hjälpa andra att utvecklas och förhoppningsvis nå sina drömmar,” säger hon.

När det gäller att bygga upp en stark lagkänsla är Norberg tydlig: Det handlar om respekt och tillit. ”Lära känna, skapa respekt och tillit för att kunna prata styrkor och svagheter, ge mod att våga och vilja utvecklas,” förklarar hon. Norberg lägger också till att en framgångsrik kultur byggs genom att både ledare och lagmedlemmar delar samma vision om hur målen ska nås och att man har roligt på vägen.

Så, vad krävs för att lyckas som ledare? För Norberg är det en kombination av flera egenskaper: ”God självkänsla, humor, strukturerad, kommunikativ.” Det är dessa kvalitéer som, enligt henne, ger ledaren den trygghet och närvaro som krävs för att inspirera och vägleda andra.

Norbergs ord speglar en djup förståelse för ledarskapets roll och kraft. Oavsett om det är på isen eller i styrelserummet är ledarens förmåga att bygga upp individer och team det som i slutändan skapar framgång. Och den resan, precis som hennes egen, är en ständig kontinuerlig utveckling.

Skriv en kommentar