Att träna, utveckla och inspirera unga talanger

EPOS har nyligen intervjuat Maria Jansson, en passionerad friidrottstränare för Ljungby Friidrott och Ebba Cronholm, en lovande idrottare med en dubbelsatsning inom både fotboll och friidrott. Maria, nedan kallad Mia, delar med sig av sina tankar kring tränarrollen, sina erfarenheter och vad som driver henne att fortsätta utvecklas efter två decennier i sporten.

Från aktiv till tränare

Mia började som friidrottare själv och kom in i tränaryrket efter att ha blivit tillfrågad 2004, under en tid då Carolina Klüfts framgångar inspirerade många unga tjejer i klubben. Att återvända till friidrotten som tränare var ett naturligt steg för Mia, och hon har behållit sin nyfikenhet och vilja att ständigt lära sig nytt, även efter 20 år som tränare. ”Min filosofi har alltid varit att hålla mig öppen för nya idéer och metoder,” berättar hon.

Att stödja ebbas dubbelsatsning

En av de viktigaste aspekterna i Mias tränarskap är att hålla en tät dialog med sina aktiva, särskilt med Ebba Cronholm, som jonglerar både fotboll och friidrott på elitnivå. För Mia har det varit en lärorik process att hjälpa Ebba hantera en så intensiv träningsbelastning. Genom att noggrant anpassa träningsscheman och utvärdera resultaten tillsammans, har Mia stöttat Ebba i hennes mål att bli starkare och snabbare inom båda sporterna. ”Det har varit en utmaning att balansera allt, men också otroligt givande,” säger Mia.

Motivation och hantering av motgångar

Mia betonar vikten av att skapa en nära relation till sina aktiva för att förstå deras mål och drivkrafter. Hon ser relationen som grunden för att motivera dem, oavsett om det gäller att hantera framgångar eller motgångar. ”Att lyssna på deras egna ambitioner och utmaningar gör att jag kan ge rätt stöd när de möter motgångar. Jag vill att de ska förstå att deras värde ligger i ansträngningen, inte i resultaten,” förklarar Mia. Hon ser även till att ge individuellt anpassad feedback och skapa en träningsmiljö där varje person känner sig värdefull i gruppen.

Att hjälpa atleter uppnå sina mål

Ett av de mest givande ögonblicken för Mia som tränare var när Ebba slog ett juniorrekord efter en tuff vår med skador och rehabilitering. ”Den känslan när hon slog rekordet var magisk. Att få vara en del av den resan och se henne övervinna sina utmaningar är svårt att beskriva med ord.” Mia hoppas att hennes idrottare tar med sig minnet av hennes stöd, inte bara inom friidrotten, utan även i livet.

Råd till framtida tränare

För de som överväger en karriär som friidrottstränare, ger Mia det enkla men kraftfulla rådet att vara redo att investera tid i de aktivas liv. Det handlar om att ställa frågor, lyssna och vara beredd att omvärdera sina egna sanningar. ”Man måste våga utmana sig själv, precis som vi vill att de unga aktiva ska våga utmana sig. Du måste inte kunna allt, men du måste vara villig att lära dig.”

Utvecklingen av friidrottsträning

Under de senaste åren har Mia sett förändringar inom friidrotten, särskilt vad gäller regeländringar och att färre ungdomar tävlar. Men trots de yttre förändringarna har Mias fokus alltid varit på att ge sina aktiva bästa möjliga förutsättningar att träna och utvecklas. Genom att hålla sig uppdaterad via konferenser, föreläsningar och nätverkande med andra tränare, fortsätter Mia att förfina sina metoder.

Egenskaperna hos en bra tränare

Mia betonar att en av de viktigaste egenskaperna hos en bra tränare är förmågan att se varje individ. ”I vår klubb och i gruppen har vi olika egenskaper hos våra tränare. Ålder, kön, bakgrundskunskaper – allt detta spelar in och bidrar till en mångfald som gynnar de aktiva,” förklarar Mia. Hon tror starkt på att olika perspektiv och erfarenheter behövs för att skapa en helhetsbild kring varje idrottares utveckling. ”Vi ser olika saker och betonar olika aspekter när vi stöttar den aktive i dennes satsning.”

Att ha en inkluderande miljö, där kunskapsutbyte sker naturligt mellan tränare, är också något Mia värdesätter. ”Själva tekniken och hur man förmedlar kunskap är viktigt, men att skapa en trivsam miljö där atleterna känner sig trygga och har roligt med sina tränare är ännu större,” säger hon. För Mia är skadefri träning en nyckelfaktor, och när det uppnås kan allt hända. ”Det handlar mycket om baskunskaper, så utbildning och kontinuerligt lärande är avgörande.”

Drömmar som Tränare

Mia största mål är att hjälpa de aktiva att tro på sig själva och se sin egen potential. ”Jag vill att de ska se sig själva genom mina ögon och förstå sitt värde som individer.” Mia betonar att hon vill fortsätta arbeta med ungdomar som vill satsa på friidrott för det ger energi och hon själv får hela tiden nya möjligheter att utvecklas ännu mer som tränare. 

Skriv en kommentar