Johanna Vikström –  Kasttränaren som vill inspirera nästa generation

En passion för friidrottens kastgrenar
Johanna Vikström är 37 år gammal och bor i Växjö. Hon arbetar som tränare inom friidrottens kastgrenar, främst kula och diskus, och leder både en elitgrupp seniorer och elever vid ett Riksidrottsgymnasium. Hennes egen resa inom friidrotten började vid sju års ålder, men trots att tävlandet inte ledde till en elitkarriär växte passionen för sporten sig stark. Med en lärarutbildning i idrott och specialidrott från GIH i Stockholm har hon skapat en solid grund för sin tränarkarriär.

En resa kantad av inspiration och mentorskap
Johanna började som ideell ledare och lockades av möjligheten att hjälpa andra nå sina mål. ”Det som inspirerade mig var möjligheten att följa och hjälpa individer att utvecklas både som idrottare och som personer,” berättar hon. Flytten till Växjö 2018 blev avgörande – tack vare ett stipendium från Linnéuniversitetet kunde hon satsa fullt ut på att arbeta som kasttränare. Genom mentorskap från bland andra Vesteinn Hafsteinsson och Anders Axlid har hon kunnat växa i sin roll. ”De har varit oerhört viktiga för min utveckling som tränare,” säger hon.

Träningsfilosofi: Glädje, systematik och individanpassning
Johannas träningsfilosofi bygger på att skapa en trygg miljö där aktiva känner glädje och engagemang i sin satsning. Hon betonar vikten av noggrannhet och individanpassade system som tar hänsyn till både idrottsliga och personliga aspekter. ”En viktig grund är att må bra och ha roligt i sin satsning,” säger hon och framhåller vikten av att arbeta långsiktigt, systematiskt och med fokus på både fysisk, psykisk och social utveckling.

Utmaningar och möjligheter för kvinnliga tränare
Som kvinnlig tränare inom kastgrenarna ser Johanna en utmaning i att det är få kvinnor som vågar ta klivet in i tränarrollen. ”Jag vill visa att det är möjligt och hoppas kunna vara en förebild för fler,” säger hon. Hon lyfter också fram betydelsen av att uppmärksamma de kvinnliga tränare som redan finns, och ser detta som en viktig del i att skapa förändring.

Mentorskap och framtidens förebilder
Johanna ser mentorskap som en avgörande faktor för både sin egen utveckling och för att inspirera fler kvinnor att bli tränare. ”För att utveckla idrotten och få fler kvinnor att vilja bli tränare behövs exempel och förebilder,” menar hon. Genom sitt arbete hoppas hon kunna bidra till en mer jämställd framtid inom svensk friidrott och inspirera fler att våga satsa på en tränarkarriär.

Foto: SOK

Skriv en kommentar