Ida Maria Erika Ingemarsdotter, född och uppvuxen i Sveg, är en tidigare elitlängdåkare och numera engagerad tränare. Idrotten har alltid spelat en central roll i hennes liv. Genom åren har hon testat allt från alpint, dans och fotboll till orientering och terränglöpning, innan längdskidåkningen blev hennes stora passion. ”Min resa började i Bamses skidskola i Svegs IK, och vid nio års ålder gjorde jag min första riktiga skidtävling. Jag vann – och det var nog en av anledningarna till att jag fastnade i längdspåren,” berättar Ida.
Ledarskap med individen i fokus
Ida beskriver sin ledarstil som lyhörd och förtroendeskapande, där människan alltid står i centrum. ”Jag strävar efter att bygga tillit och förtroende, vilket gör det möjligt att ställa krav när det behövs, men också att förstå individens behov för att främja utveckling och prestation,” säger hon. För Ida handlar tränarrollen om att stötta åkare både i med- och motgångar, alltid med individens bästa i åtanke.
Att navigera en mansdominerad värld
Som kvinnlig tränare i en traditionellt mansdominerad sport har Ida mött både utmaningar och möjligheter. ”Under min elitkarriär hade jag enbart manliga tränare. Det ger mig en unik erfarenhet att bygga på i min nuvarande roll,” förklarar hon. För Ida handlar det mycket om kommunikation, tillit och relationer. ”Min resa som aktiv har gett mig en trygghet och erfarenhet som jag kan använda i mitt arbete idag.”
Mentalt och fysiskt samspel – nyckeln till framgång
Enligt Ida är samarbetet mellan tränare och åkare avgörande för att skapa långsiktig framgång. ”Det handlar om att lära känna varandra, tala samma språk och förstå varandras signaler. Vi måste våga både gasa och bromsa för att hitta balansen i utvecklingen,” förklarar hon.
Viktiga egenskaper hos en tränare
Ida menar att ödmjukhet, nyfikenhet och en vilja att utvecklas är centrala egenskaper för en framgångsrik tränare. ”Som tidigare aktiv har jag en bred kunskap att dra nytta av, men det är lika viktigt att vara öppen för att lära sig av de människor jag jobbar med,” säger hon. Att lyssna och vara uppmärksam på individernas behov är också något hon värdesätter högt.
Att locka fler kvinnor till tränarrollen
Ida hoppas hon kan vara en förebild så att fler kvinnor vågar ta steget in i tränarrollen. ”Mentorskap och att få gå bredvid någon med erfarenhet kan vara avgörande,” säger Ida. ”Det kommer krävas ett långsiktigt arbete för att få in fler kvinnliga ledare och tränare in i idrotten”
Inspiration genom handling
Ida hoppas att hennes arbete som tränare kan inspirera fler kvinnor att våga ta ledande roller inom svensk skidåkning och idrott i stort. ”Det viktigaste är att vi ser individens styrkor och kompetens, snarare än att fastna i könsroller. Alla kan vi bidra till att inkludera och utveckla. Och det absolut viktigaste är individer som vågar prova” avslutar hon.
Genom sitt engagemang och sina erfarenheter arbetar hoppas Ida att det på sikt ska leda till att fler kvinnor vågar testa tränar och ledarroller inom idrotten.