Uppvuxen i en basketfamilj i Ockelbo var det ingen högoddsare att Alva Stark skulle hålla på med basket på elitnivå. Att hon skulle bli en av svensk elitbaskets yngsta coacher någonsin var kanske inte lika självklart men när en knäskada satte stopp för spelarkarriären visste Alva direkt vad hon skulle lägga sin tid på.
– Ledarskap har alltid intresserat mig så det var en naturlig övergång för mig.
Sin resa som ledare inledde Alva Stark redan som 20-åring och resan har från att den startade gått med rask takt framåt och uppåt. Efter att ha tagit upp sitt Östersunds Basket till Svenska Basketligan (SBL) gjorde Alva Stark förra säsongen debut som head coach i Sveriges högsta liga. Det slutade med succé.
Laget slutade på en tredjeplats i grundserien och Alva Stark tog hem titels som årets coach. Ett gott kvitto på det arbete som lagts ner.
– En utmaning med att vara kvinnlig ledare är att jag upplever att det ofta handlar om att man måste bevisa sig i större utsträckning. Du bemöts inte med samma respekt som dina manliga kollegor förrän du har bevisat motsatsen. Du kommer inte få samma möjligheter och chanser. Det är de största utmaningarna som kvinnlig coach utifrån mina egna erfarenheter, säger Alva och fortsätter:
– Samtidigt som det finns många utmaningar så har det också skett många förändringar. Mitt första år var jag ensam kvinna i en ledarposition och i år är vi fem kvinnor, vilket såklart är jätteroligt och ett viktigt steg till en förändring. Det finns många fördomar mot kvinnliga ledare och de får jag möta dagligen.
Varför tror du att det så ovanligt med kvinnliga tränare inom elitidrotten?
– Normen för hur en tränare ska vara kopplas ofta till män och deras karaktärsdrag vilket gör att möjligheten för oss kvinnor blir färre. Det ges färre möjligheter helt enkelt. Många vill skylla på ursäkten att kvinnor ”inte vill” men så är inte fallet. Vi vill men vi är ytterst få som får chansen, samtidigt som du som man får betydligt fler möjligheter just bara för att du är man och helt enkelt passar in i den norm som idag finns på egentligen alla ledarpositioner –inklusive elittränare.
Trots att hon bara är 24 år har Alva Stark redan en gedigen tränarkarriär. De kanske viktigaste ingrediensen i framgången stavas målmedvetenhet.
– Självklart så måste man vara målmedveten. Det hjälper också att ha förebilder av olika slag som man kan inspireras av. Sedan handlar det mycket om att hamna i positioner som man känner att man mår bra av och som man utmanas i. Våga ta hjälp, det är alltid bra, och var öppen för att lära dig nya saker. Prata med människor i din förening som kan stötta och hjälpa dig med dina mål och utmana dig i det.
Vad är målet med din karriär?
– Mitt mål är dels att vilja coacha så länge som jag finner det utvecklande och givande. Det är inte något man kan ta för givet i en tuff bransch. Sen är det dels att vid något tillfälle prova på att coacha i ett annat land och även att coacha män.
Vad tror du krävs för att nå dit?
– Vara målmedveten och ha tålamod, skulle jag säga.