EPOS har haft förmånen att samtala med Lisa Hellenberg, en passionerad och engagerad tränare för Djurgården IF F17/F19-lag. Hennes resa från spelare till tränare är både inspirerande och full av insikter om hur kvinnliga ledare kan forma framtiden inom svensk idrott.
Lisa började sin fotbollskarriär i tidig ålder, men efter en paus från spelet, som kom med studier, arbete och barn, kände hon att fotbollen saknades i hennes liv. ”Jag ville inte bara vara åskådare utan få vara med på planen,” förklarar hon. Under sommaren 2020 tog hon steget att gå en UEFA C-utbildning, vilket ledde till en position som assisterande tränare för VSK dam. Snart blev hon huvudtränare och stannade där fram till 2023. Det var då hon fick chansen att arbeta i Djurgårdens akademi, en utmaning hon välkomnade med öppna armar.
En av de mest betydelsefulla influenserna i Lisas liv har varit hennes mamma, som också är fotbollstränare på heltid. ”Hon har alltid varit en stor förebild för mig. Jag har sett henne kämpa i en mansdominerad miljö och det har inspirerat mig att också våga ta plats,” säger Lisa.
Som tränare för F17/F19 har Lisa märkt en stor skillnad jämfört med att arbeta med yngre spelare. ”De äldre spelarna är mer utbildade och det finns mer utrymme att arbeta taktiskt,” förklarar hon. För Lisa handlar ledarskap om att arbeta med människor, och hennes filosofi betonar vikten av att fokusera på spelarnas styrkor. ”Att våga är centralt i min filosofi. Jag uppmuntrar spelarna att ta plats, misslyckas och vara sig själva.”
Trots de framgångar hon uppnått har Lisa stött på utmaningar, särskilt i början av sin tränarkarriär. ”Jag fick ofta bevisa att jag ens kunde fotboll,” minns hon. Men med tiden har hon blivit mer hårdhudad och lärde sig att omvandla kritik till bränsle för att fortsätta kämpa för sin plats i tränarvärlden.
En milstolpe i hennes karriär var att få arbeta heltid som fotbollstränare i Djurgården. ”Det gav mig en ny motivation att lära mig och utvecklas,” berättar hon. Lisa ser sin roll som en möjlighet att inspirera fler kvinnor att våga ta steget in i tränaryrket. ”Det är viktigt att visa att kvinnor kan och vill bidra på riktigt,” säger hon.
EPOS strävar efter att stödja kvinnliga elittränare och Lisa är en del av den visionen. Hon uppmanar kvinnor som vill bli tränare att investera i utbildning och att vara nyfikna. ”Att ha en mentor är ovärderligt,” påpekar hon.
För Lisa handlar utveckling om att alltid vara öppen för nya lärdomar. Hon deltar aktivt i förbundets utbildningar och reflekterar över sina erfarenheter. ”Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur mycket mer det finns att veta,” säger hon. Just nu fokuserar hon på att förbättra sina samtalstekniker och fördjupa sig i fotbollspsykologi.
När vi diskuterar jämställdhet inom tränaryrket betonar Lisa vikten av initiativ som EPOS. ”Det är viktigt att ha forum där vi kvinnor kan stödja och inspirera varandra,” säger hon. Hon hoppas att sådana initiativ kan ge kvinnor modet att stå upp för sig själva i en mansdominerad värld.
Lisa ser framtiden med optimism, även om hennes mål har förändrats. ”För tre år sedan hade jag förmodligen pratat om att vinna mästerskap, men nu handlar det mer om att fortsätta utvecklas,” avslutar hon. Hennes dröm är att hjälpa flickor i andra delar av världen att få tillgång till fotbollsutbildning och skapa möjligheter för dem att spela.