I allsvenskan i fotboll på herrsidan finns det cirka 80 personer som kan titulera sig huvudtränare, assisterande tränare, eller målvaktstränare. Bara en av dem är en kvinna: Maria Busk Madland i Degerfors IF.
Hon var inte riktigt beredd när hon fick frågan i höstas och behövde fundera både en, två och tre gånger innan hon tackade ja. Det är ett beslut hon inte ångrat. Sedan 1 januari 2023 är Maria Busk Madland målvaktstränare i klassiska Degerfors IF.
– Jag blev väldigt positivt överraskad och smickrad att jag fick frågan med tanke på att de spelar i högsta serien. Jag hade visserligen arbetat på herrsidan tidigare, men då var det division ett med Karlstad BK och division två med FBK Karlstad, säger hon.
– Jag gick hem och funderade och då kom nog allvaret ikapp, men efter att jag bollat med kollegor på Svenska Fotbollförbundet samt nära vänner och familj tackade jag ja.
Maria Busk Madland har erfarenhet som målvakt på allsvensk nivå, med värmländska Qbik, och hon finns med i ledarstaben runt U15-landslaget på flicksidan där Lotta Hellenberg är förbundskapen. Nu är hon den enda kvinnliga målvaktstränaren i herrarnas allsvenska.
– Det har varit en oerhört lärorik, givande och rolig tid. Degerfors som förening har varit väldigt välkommande och omhändertagande.
Busk Madland är tjänstledig från sitt arbete som universitetsadjunkt i idrottsvetenskap på Karlstad Universitet och är målvaktstränare på heltid. Förutom herrlaget i Degerfors finns hon också med i klubbens akademi och på NIU-gymnasiet. Nyligen prisades hon i hemstaden då hon mottog Karlstad Grand Prix Award, som Karlstad kommun delar ut tillsammans med Karlstad Grand Prix i friidrott för att belöna ledargärningar inom idrotten i Värmland.
Att hon skulle bli ledare på elitnivå har alltid funnits i drömmarna.
– I grund och botten är jag ämneslärare i idrott och hälsa och har alltid brunnit för all form av fysisk aktivitet och ledarskap. Ledarskapet inom idrotten och alla möten som kommer där är spännande och utmanande och alla individer och grupper man stöter på är inte den andra lik. Ju mer man kan, ju mer inser man att man inte kan, säger hon med ett skratt.
– Målet har varit att arbeta så högt upp det går, men det är också en svår ekvation att få ihop. Nu har jag fått en fantastisk möjlighet att göra det på heltid.
Varför tror du att det finns så få kvinnliga ledare på elitnivå?
– Jag har fått den frågan så många gånger så jag borde ha ett bra svar, men det är svårt att sätta pricken över i:et. Det finns nog många olika saker som är anledningar till det. Dels att det är svårt att våga ta steget, dels att många kvinnor kanske inte får förfrågningarna eller förutsättningarna för att göra det.
– Det viktiga är att vi längs vägens gång hittar nycklar för hur vi kan få in fler kvinnor inom idrotten. Svensk idrott jobbar mycket med ett jämställdshetsperspektiv, men det är uppenbart att vi måste arbeta hårdare med de frågorna, inte bara inom fotbollen utan inom svensk idrott överlag.
Har du under dina år som målvaktstränare sett att fler kvinnor kommit in?
– Egentligen inte så mycket om jag tittar bakåt, men jag ser att det börjar att förändras mer nu. Svenska Fotbollförbundet har gjort många satsningar och projekt med kvinnor i fokus, precis som även andra klubbar och förbund har gjort, men jag tror inte vi sett effekten av det riktigt än, men jag tror att vi kommer att få göra det inom några år. Kompetens finns hos många kvinnor och jag hoppas på att det är kompetensen som efterfrågas och inte vilket kön man tillhör.